Full aktivitet fra Mevasseret
 
Av Julianne Lindhjem
 
Desember 2018

Shalom!
Torsdag 9. august ankom familien Lindhjem Israel for et nytt arbeidsår og oppstart for høsten 2018. Solrike og hyggelige feriedager hjemme i Larvik lå bak oss. Julianne, hadde sammen med sine venner, hatt ett stramt sommerprogram, bl.a. Skjærgårdsfestival, Ten-leir i Fyresdal og hyttetur med klassen hjemme i Norge. Familien og storesøstre fikk dele på tiden hun hadde til overs.

Sånn er det å være velsignet med venner i begge «hjemland». Ved oppstart er det alltid nedvask på basen her i Mevasseret og basen på Kfar Shaul, Jerusalem. Det klargjøres for kommende volontører på begge baser og gjester på Beit Betania (andelsrom). Ragnhild Romsdalen og hennes venninne hadde gjort en formidabel innsats under sommeren her på Beit Betania. Bl. a. vinduer og inventar på volontøretasjen hadde fått en solid gjennomvask! Takk og Takk! Og ekstra hyggelig besøk på Huset her i sommer, var med tidligere bestyrerpar Adriana og Johan Bjørk. Det ble mye latter og trivelige samvær nede i hagen og oppe på «øvre salen»(4. etasje) i bestyrerboligen.

Volontører høst 2018
Anka Langeby (Anne Karine) kom ut som første volontør i august. Hun kom for å være volontør i tre måneder. Anka jobber på en psykogeriatrisk avdeling oppe på Kfar Shaul, mentalsykehuset i Jerusalem. Anka bor på basen her i Mevasseret og tar buss til og fra jobb hver dag. Vi får bare positive tilbakemeldinger rundt Ankas gode personlighet og store arbeidsinnsats. Anka berører mange med sitt lyse smil!


Steinar Eide kom ut i begynnelsen på september for tre måneders innsats på Eitanim innen bygg og vedlikehold. På Eitanim er det aldri tomt for oppdrag når det gjelder vedlikehold av små og store prosjekter. Steinar er en trivelig og lun kar, og latteren sitter løst! Signe Flatind og Synnøve Ivesdal kom ut 19. og 20. september. De kom også ut for tre måneders opphold. Signe startet på Blomstein Eldresenter hvor hun hjelper Gadi og staben på beste måte. Blid og serviceinnstilt bidrar hun ved matserveringa og andre aktiviteter.

Synnøve kombinerer barnehage/oppdrag i kommunen, ulike hjemmebesøk. Jeg treffer ofte på Synnøve i trappa når hun springer mellom oppdragene. Travelt program som Synnøve utfører med glans. Våre flotte og omtenksomme volontører gjør en formidabel innsats og høster stor takknemlighet fra sine ledere og menneskene de har med å gjøre. NPAI har virkelig et arbeid å være stolte over.

Må også nevne besøkende
gjester/volontører som har bidratt i små og store arbeidsprosjekter. Stor takk til Tore Mossum, Frode Hauge, Anders Kristian, Håke Håkestad, David Nilsen, Kåre og Reidun Warud, Finn og Reidun Røine og Rolf Berntsen. Alle overnevnte brukte av sin tid og ferie til å bidra i arbeidet for de svakeste.


Vi har hatt høytid og skoleferie i store deler av september, Rosh Hashana, Yom Kippur og Sukott, Løvhyttefesten. Vi var så heldige å bli invitert hjem en kveld til Neriya med sin familie under høytiden. Neriya er vår kontaktperson på kommunekontoret. Her ble vi servert middag på familiens ute-terrasse, som var pyntet med linoppheng og lys. Under høytiden hadde vi også samling sammen med volontørene, til middag og koselig samvær, samt sol og bading i BAT YAM, Tel Aviv.

Omvisnings dag i Gush Etzion
Nok engang Neriya som tok seg tid til å vise oss og volontører rundt i hennes nabolag. På besøk-senteret så vi film om stedets historie som grep oss sterkt. Det viser seg at Neriyas bestefar var en av de første som kom til stedet og bygde det opp. Turen endte med lunsj på en trivelig cafe. Sightseeing og middag i Tel Aviv var det direktøren på sykehuset, Gadi Lubin med sin kone Sari, som tok oss med på. Morten og jeg ble vist den kjente og populære gaten Rothschild Street med dets sydende folkeliv og restauranter på hvert hjørne. Vi tuslet rundt i gamle byen med dens særegne arkitektur, i sterk kontrast med de høye skyskraperne i bakgrunnen. Trivelig kveld med et jordnært og hyggelig ektepar. Praten gikk løst over middagen som ble inntatt på en av Tel Avivs restauranter ved stranden.

Åpning av Pårørende-huset på Eitanim
Mandag 8. oktober 2018 var dagen endelig kommet for den høytidelige overrekkelsen av Pårørende-huset på Eitanim, den store kjærlighetsgaven fra alle giverne hjemme i Norge, bygd av norske volontører over tre år. Et hus som skal romme et miljø for familier som kommer på besøk til sine kjære. Et egnet sted hvor pasienten og pårørende kan være litt mere privat, også i samtale med legen. Huset inneholder fem rom, bad, wc og daglig stue med tekjøkken. Og med en solid veranda som har en unik utsikt.


Åpningsdagen ble en festdag! Tilstede denne dagen var sykehusets direktør Gadi Lubin, driftsleder Shneor Hafkin og avdelingsleder på barneavdelingen, Yoav Kohn. Fra styret hjemme i Norge deltok Jon Brammer og Jon Erling Henriksen. De kom sammen med reise-følget sitt på 20 personer. Samtlige volontører og innbudte gjester deltok også. Det var høytidelig snorklipping av sykehusdirektør, driftssjef og Jon Brammer. Flotte taler ble holdt av Jon Brammer, sykehusdirektør, driftssjef, David Batut og Morten Lindhjem.

Våre kvinnelige volontører stilte med hjemmelagede festkaker, mens sykehuset stilte med kaffe, fruktfat og croissanter. Anka, Signe og Synnøve assisterte ved bordene og kakefatene. Dagen opplevdes lys og lett. Tusen takk til alle volontører som har bidratt på byggingen av dette huset. Endelig etter tre år kom vi i havn! Tida går altfor fort når vi står på post her ute. Dagene flyr avsted.

Vi har ett trivelig fellesskap på volontørhuset Beit Betania. Det er gode smil som møter meg når jeg stikker innom i døra hos Anka, Signe og Synnøve. Gode samtaler, kaffe og felleskap gir sterke relasjoner ikke bare for dagene her nede, men også for tiden etterpå. Jeg bruker ofte strofene fra barnesangen: "Livet er en møteplass". For livet er en møteplass, hvor noen kommer og noen går, og for en kort tid omgås vi hverandre her i Mevasseret og deler våre hverdager, "møteplass Jerusalem".

Omvisning av arbeidet til grupper og enkeltpersoner har det også vært flere av i denne korte
perioden frem til nå. Alle som en lar seg imponere av arbeidet! Vi ser at det nytter med den enkeltes arbeidsinnsats. Stor takk til Kari Evelyn Frøyshov for ny levering av strikkede klær, et arbeide som blir til stor velsignelse når årstiden skifter. Denne høsten har jeg, AnnHelen, fått koblet meg på en småbarnsfamilie med fire barn, nede i nabo-gata her. Oppdraget kom via kommunen. Familien ble rammet da mor ble lagt inn på sykehus for fødselsdepresjon. Flere ganger i uka får jeg være sammen med barna og hjelpe til. Som oftest blir det 2-3 timer jeg er der om gangen. Vi går på lekeplassen eller har aktivitet som klippe/lime/tegne, vask i huset før helg etc. Barna er i alderen 1-9 år.

Og de er aldeles nydelige! De snakker i vei på klingende hebraisk og prøver å få meg til å forstå. Her blir det mye latter! Familien fyller tankene og bønnene mine etter hvert besøk.Jeg har fått se hvordan storfamilie og gode naboer kommer til og hjelper! Alle på hver sin måte, barnepass, middager og fylte handleposer levert på døra. Når mors opphold på sykehus går over uker, er det flott å se hvordan samfunnet tar vare på hverandre.

Som volontør gjør vi mye forskjellig. Morten og Steinar, samt Kåre, Rolf og Finn fikk hjelpe tyske Inge Buhs med flyttelasset fra hus til leilighet. Inge Buhs driver Stiftelsen Ner Yaakov som tar seg av overlevende fra Holocaust. Med ekstra sterke hender og føtter fikk Inge Buhs den hjelpen hun så sårt var i behov av. Damene på volontørhuset bidro med utvask av huset før Inge leverte nøklene.

Vi hadde en flott utfartstur med volontørene til Samaria. Vi besøkte Shilo, Elon More og
Garizim-fjellet. Morten delte og leste ut fra Bibelen om Jødefolkets vandring og inngang til Løfteslandet. Vi hadde med oss lunsj som ble spist på utsiktspunktet mot Garizim og Ebalfjellet, en liten avstikker på vei opp til Elon More.

I kveld er vi alle invitert til en sammenkomst oppe på Barneavdeling på Eitanim. Det er Stiftelsen Friends of Eitanim som arrangerer. Men først på oppdragslista blir det å kjøre russere til og fra på tirsdagsklubben deres. Må Gud fortsette og lyse på oss Alle med sin store nåde! Takk for bønner og støtte!

Shalom fra oss her i LANDET
Julianne, Morten og Ann-Helen
Lindhjem
 
 
 
 

Norske Pinsevenners arbeid i Israel (NPAI) Stiftelsen Beit Betania, Org. No. 885825702
Postboks 179 Sentrum, 0102 Oslo. E-post:
post@npai-pym.no
- Redaktør og Webmaster: Torolf Karlsen