Den israelske økonomien er bygget på både tradisjonelt jordbruk og moderne teknologi. Frivillig arbeid på en kibbutz vil kunne gi innblikk i begge deler, men kanskje hovedsakelig landbruket. Det er også mange produkter som eksporteres fra Israel til blant annet Norge.

Landbrukets viktige rolle

Kibbutzene har sin opprinnelse i jordbruket, og det var fattige immigranter som dannet de første kibbutzene. Det var sikkert noen som hadde ønsket å eie sin egen gård, men det kollektive eierskapet via en kibbutz var den eneste realistiske løsningen.

Den dag i dag produserer kibbutzene frukt, grønnsaker og andre jordbruksprodukter. I Norge er det kanskje spesielt israelske klementiner som mange kjenner igjen i butikkene. Dessuten finnes det mange andre israelske spesialiteter, som for eksempel den karakteristiske sharon-frukten, som ligner på den litt større kaki-frukten.

Moderne produksjon og teknologi

Israel kombinerer det klassiske jordbruket med moderne produksjonsbedrifter. SodaStream er en av de mer kjente merkevarene som mange nordmenn har et forhold til, men det finnes flere andre. Det israelske selskapet Keter er det sikker også mange som har hørt om, med forskjellige hageprodukter som putekasser og mye mer.

Dessuten har Israel mange bedrifter som spesialiserer seg på høyteknologi. I tillegg til mange spennende mindre oppstartselskaper så har for eksempel Intel også virksomhet i landet. Sikkerhet og forsvar er et annet område der Israel stiller sterkt. Det er sikker mange som har fått med seg at Israel befinner seg i en anstrengt situasjon i forhold til sikkerhet, og det finnes en avansert forsvarsindustri i landet. I tillegg til dette produseres mange sikkerhetssystemer til private hjem i Israel, og det er faktisk mange av alarmanleggene i Norge som er produsert i Israel.

Handelsforbindelser med Norge

Den direkte handelen mellom Norge og Israel preges av høyteknologi, frukt, grønnsaker og fisk. Fra Israel er det da spesielt teknisk utstyr, i form av for eksempel da SodaStream eller alarmkomponenter, som importeres til Norge. Denne varegruppen står for omtrent 50 % av importen fra Israel. I tillegg kommer omtrent 20 % frukt og grønnsaker, det importeres for eksempel en del poteter fra Israel.

Fisk er den varegruppen som dominerer eksport fra Norge til Israel. Sammenlignet med andre europeiske land er det ikke noe særlig eksport av olje eller gass fra Norge til Israel, og da får fisk en stor rolle. I stort er handelen mellom Israel og Norge stabil, men det finnes også gode muligheter for vekst i handel innenfor områder som både jordbruksprodukter, høyteknologi og fisk.