Under normale forhold finnes det gode flyforbindelser med Israel, og det kan til og med være mulig å finne direkte ruter. Vel på plass i Israel er det relativt enkelt å komme seg rundt, for de aller fleste som er i et opphold med frivillig arbeid vil det være mest aktuelt å benytte seg av kollektiv transport. Eventuelt kan det også være at kibbutzen eller andre organisasjoner tilbyr felles reiser og opplevelser.

Flyreiser til Israel

I perioder har Norwegian tilbudt direkteruter fra Oslo til Tel Aviv, men med tanke på usikkerhet i flybransjen er det sannsynlig at nordmenn må belage seg på å bytte fly på veien til Israel fremover. Det finnes en rekke alternativer, da mange av de store flyselskapene har ruter til Israel. Alle flyr til David Ben-Gurion internasjonale lufthavn, som er et godt utgangspunkt for å komme seg til Tel Aviv og videre til andre deler av Israel. Husk at det ikke er noen store avstander i landet.

Sikkerheten på David Ben-Gurion internasjonale lufthavn er velkjent, så det kan være greit å være forberedt på litt venting. Legg merke til at det er nødvendig med et eget visum i tilfelle man skal jobbe frivillig, men dette er noe kibbutz-organisasjonene kan hjelpe til med. Det er viktig ikke å bestille flybilletter og lignende før man vet at alle godkjenninger er i orden. For vanlige feriereiser gjelder selvfølgelig ikke de samme kravene.

Komme seg rundt i landet

Israel er et moderne land med godt utbygget infrastruktur. Det er selvfølgelig også mulig å leie bil.

  • Det er enkelt å komme seg fra flyplassen til sentrale Tel Aviv, uansett om man er i Israel på ferie eller for å ta første steget inn i frivillig-tilværelsen på en kibbutz. Systemet for betaling ligner på mange andre land, med reisekort som lades opp med billetter eller penger å reise for. Det skal være greit å finne oppdatert informasjon på engelsk, men husk at det ofte ikke er mulig å kjøpe billetter med kontanter på bussen.
  • Å leie bil er også en praktisk måte å komme seg rundt på hvis man vil utforske alle deler av Israel. Det er noen som sammenligner trafikken med for eksempel Italia, så det er kanskje et litt høyere tempo enn i Norge. Heldigvis er det høyretrafikk også i Israel, noe som skal gjøre det litt enklere for norske sjåfører.

Mange kibbutzer arrangerer felles reiser for frivillige, og dessuten kan det være at man møter nye venner og bekjente man kan reise sammen med. Enkelte er urolige for spenningene i det israelske samfunnet, men for turister og utenlandske frivillige skal Israel være et trygt land. Samtidig er det alltid hyggelig å reise sammen med noen, noe som også gir litt ekstra trygghet.

På ledige dager finnes det utrolig mye å oppleve i Israel, og det er vanskelig å fremheve noe som bør prioriteres over andre ting. Selvfølgelig er det mange som vil se Dødehavet, og Jerusalem er også en obligatorisk destinasjon. Denne byen kan by på tusenvis av års historie, og er en hellig by for både jøder, kristne og muslimer. Tel Aviv er uten tvil den store metropolen i Israel, og med tanke på flyplassens plassering vil tilnærmet alle besøke byen. I tillegg kan byen Haifa også være et spennende og mer moderne urbant avbrekk fra arbeidet på kibbutzen.