Å pakke til frivillig arbeid er noe helt annet enn å pakke til en ferie, og selv for den mest velorganiserte er det greit å legge bort den eksisterende pakkelisten og tenke nytt. Husk også på at du kanskje skal være borte så lenge som seks måneder, noe som stiller helt andre krav til hva du trenger å ha med.

Pakk minst mulig, men husk det viktige

Det er noen ting som er helt umulige å klare seg uten, og som du helt enkelt må ha med deg:

  • Pass, sammen med eventuell dokumentasjon du har fått fra kibbutzorganisasjonen, er selvfølgelig helt avgjørende.
  • Det er alltid smart å ha med mer enn et kredittkort, og pass på at det ikke er noen regionsperre som gjør det vanskelig å bruke kortet i utlandet.
  • Mobiltelefonen er også obligatorisk. Det er hyggelig hvis man kan legge den helt fra seg noen dager i løpet av oppholdet, men alt fra kart til kommunikasjon med Norge skjer jo via telefonen. Dessuten er mobilen også kamera og underholdning, for eksempel i form av https://www.storspillerspilleautomater.com og andre spennende nettsteder.
  • Det er viktig å sette seg inn i hvilke regler som gjelder for reiseforsikring. For å sikre at dette blir helt riktig er det anbefalt å både sette seg nøye inn i informasjonen fra kibbutzorganisasjonen, og gjerne også kontakte forsikringsselskapet.
  • Nødvendige medisiner må også være med. Hvis mulig er det mest praktisk å ha med seg eventuelle medisiner på resept for hele oppholdet, hvis det er medisiner du trenger å hente ut på apotek i løpet av oppholdet er det viktig å sjekke at alt er i orden før du reiser.

Komfortable klær og sko er fint å ha med, og husk på at du sannsynligvis vil jobbe med fysisk tunge arbeidsoppgaver. Noen kibbutzer har arbeidsklær og sko, men det er greit å være forberedt. Dessuten er det faktisk noen kibbutzer som anbefaler å ha med egne håndklær, men det er selvfølgelig ikke noen krise hvis du glemmer dette.

Hvor mye penger trenger man?

Det er vanskelig å lage et budsjett for et kibbutzopphold, da pengebruken er helt avhengig av hva man har planlagt å oppleve i løpet av tiden i Israel. I og med at det er vanlig med seks dagers arbeidsuke så er det i hvert fall ikke mulig å bruke spesielt mye penger på hoteller, men utflukter og reiser hver helg kan selvfølgelig bli en del kroner over et halvt år.

Kibbutzene betaler ofte noe lommepenger til frivillige, men det handler om små beløp og det finnes ikke noen garanti i forhold til beløp. Det kan være lurt å ikke budsjettere med disse pengene, og heller bruke de til litt ekstra kos eller innkjøp i kibbutzens butikk.