Å reise til en kibbutz som frivillig arbeider er en stor beslutning. Det kan være litt skremmende å reise til et helt nytt land, spesielt med tanke på at man ikke kjenner noen på samme sted. Dessuten betyr et kibbutz-opphold at man forplikter seg til å være i Israel i to til seks måneder, og det er selvfølgelig viktig å tenke nøye over beslutningen. Samtidig må man ta noen sjanser, for å virkelig oppleve noe helt fantastisk og nytt.

Det er aldri for sent å drømme

Noen pessimister vil kanskje si at det er for sent å reise som frivillig til en kibbutz etter fylte 35, men ikke gi opp drømmen så lett. Det finnes muligheter også for eldre. Selv om de større organisasjonene har aldersgrenser i de vanlige programmene, så kan det være smart å ta kontakt enten med en kibbutzorganisasjon eller direkte med en kibbutz som har informasjon om andre aldersgrenser.

De små endringene og fritidsaktivitetene

Å reflektere over store forandringer som frivillig arbeid kan dessuten kanskje være en vekker i forbindelse med mindre endringer i hverdagen. Det er lett å ende opp i de samme rutinene år etter år, og dessuten utsette både drømmer og nødvendige prosjekter og livsstilsendringer.

  • Det er definitivt aldri for sent å begynne å trene. Dessuten er trening og fysisk aktivitet et glimrende eksempel på en aktivitet der alt monner, og selv små endringer i hverdagen kan ha stor betydning. Det finnes mye forskning som viser at det er gunstig å begynne å trene i absolutt alle aldre.
  • Det finnes utrolig mye underholdning på nett, og det er unødvendig å kaste bort tid på TV-programmer man ikke synes er spesielt morsomme. I tillegg til passiv underholdning finnes det jo også mye spennende nettspill – alt fra nettkasinoer som Bingo.com til World of Warcraft.

Avveiningen mellom spenning og risiko

Alle mennesker har forskjellig risikoappetitt, noe som gjenspeiles i alt fra sparing til valg av fritidsaktiviteter. Det finnes selvfølgelig ikke noe rett eller feil i henhold til spenning og risiko, selv om de ekstreme ytterpunktene kan være ugunstige eller direkte farlige:

  • Noen mennesker har et usunt forhold til risiko. Det kan medføre at man for eksempel deltar i ulovlige aktiviteter eller gjør ting som medfører fare for liv og helse. Det er likevel et ekstremt ytterpunkt, det å ville prøve nye ting innenfor trygge rammer er sjelden negativt.
  • For noen andre kan det være slik at uro for mulige konsekvenser er begrensende. Alt man gjør vil medføre noen form for risiko, men det er for eksempel statistisk tryggere å fly enn å reise med bil. Da kan uro for konsekvenser bli noe som holder tilbake unødvendig.

Et opphold på kibbutz gir muligheter i fremtiden

Å være frivillig på kibbutz kan gi uante muligheter i fremtiden. Oppholdet vil kunne gi helt nye perspektiver på livet, sammen med innblikk i et helt annet liv. Det er en erfaring som vil være nyttig også senere i livet.

Dessuten er det mange som får venner for livet på kibbutzen. De frivillige som samles for noen måneder sammen har alle et sterkt ønske om å reise til Israel, og det vil være et godt utgangspunkt for livslange vennskap. Det betyr også at det er mulig å få nye venner fra hele verden, som man kan holde kontakten med resten av livet.